Reklama

Produkty bogate w cynk są częstym elementem diety Polaków. Mimo wszystko zdarzają się niedobory cynku. Cynk to bardzo ważny pierwiastek, choć nie mówi się o nim tyle, ile na temat magnezu czy żelaza. A szkoda, bo cynk odpowiada m.in. za odporność i kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.

Reklama

Nadmiar cynku jest łatwo wydalany z organizmu, za to jego niedobór może prowadzić do pogorszenia się koncentracji, odporności i uczucia ciągłego zmęczenia. Warto wiedzieć, jakie są naturalne źródła cynku i sięgać po nie każdego dnia.

Spis treści:

  1. Produkty bogate w cynk - tabela
  2. Najbogatsze źródła cynku - lista TOP produktów
  3. Zapotrzebowanie na cynk
  4. Cynk w jedzeniu - rola pierwiastka
  5. Niedobór cynku - kiedy i u kogo?

Produkty bogate w cynk - tabela

Produkty bogate w cynk to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Sięgnij do poniższej tabeli zawartości cynku w produktach i poznaj najlepsze źródła pokarmowe tego minerału.

Tabela zawartości cynku w produktach pokarmowych, Źródło: baza danych U.S. Departnemt of Agriculture usda.gov
produkty bogate w cynk tabela

fot. Adobe Stock, artemidovna

Najbogatsze źródła cynku -lista produktów

Po analizie danych na temat zawartości cynku w poszczególnych produktach z tabeli, możemy wyróżnić kilka najbogatszych pokarmowych źródeł cynku. Wybrałyśmy najlepsze źródła cynku z poszczególnych grup produktów.

Ryby i owoce morza bogate w cynk

Najlepszym pokarmowym źródłem cynku w diecie są właśnie owoce morza. Top 3 pokarmowych źródeł to:

  • Ostrygi,
  • Kraby,
  • Małże.

Jaki owoc ma najwięcej cynku?

Owoce nie są, ogólnie mówiąc, dobrym źródłem cynku w diecie. Top 3 owoców pod względem zawartości tego pierwiastka to:

  • Awokado,
  • Jeżyny,
  • Granat.

Mięso najbogatsze w cynk

Mięso i produkty mięsne to dobre źródło cynku w pożywieniu. Top 3 produktów mięsnych pod względem zawartości tego minerału:

  • Stek wołowy,
  • Wątróbka cielęca,
  • Wątróbka wieprzowa.

Orzechy, ziarna i pestki najbogatsze w cynk

Orzechy i pestki to najlepsze źródła cynku w diecie roślinnej. Top 3 produktów pod względem zawartości cynku z grupy pestek i orzechów to:

  • Pestki dyni,
  • Sezam,
  • Ziarna kakao.

Warzywa najbogatsze w cynk

Warzywa najbogatsze w cynk to przede wszystkim warzywa strączkowe. Nic dziwnego, że w top 3 warzyw pod względem zawartości cynku znajdują się właśnie strączki.

  • Ziarna soi,
  • Biała fasola,
  • Soczewica.

Produkty zbożowe najbogatsze w cynk

Produkty zbożowe nieoczyszczone mają wyższą zawartość cynku, niż produkty zbożowe po oczyszczeniu. Najwięcej cynku znajdziesz więc w kaszach. Top 3 zbóż pod względem zawartości cynku prezentuje się następująco:

  • Płatki owsiane,
  • Kasza gryczana,
  • Kasza jaglana.

Zapotrzebowanie na cynk

Zapotrzebowanie na cynk, czyli zalecane spożycie określone normami RDA (ang. Recommended Dietary Allowences) różni się w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Według najnowszych „Norm Żywienia dla populacji Polski” z 2020 roku, zapotrzebowanie na cynk jest następujące:

Źródło: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod redakcją M. Jarosza, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, 2020

Wchłanianie cynku w jelicie cienkim wspomaga spożywanie białka zwierzęcego.

Cynk w jedzeniu - rola pierwiastka

Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym każdej komórce organizmu. Ostatnio głośno zrobiło się o tym minerale przez rolę cynku w infekcji koronawirusem. Wpływa przede wszystkim na:

  • utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci,
  • wpływa na płodność (odgrywa ważną rolę w tworzeniu spermy i ma wpływ na jej żywotność),
  • wspomaga w funkcjonowaniu układ odpornościowy,
  • odpowiada za dobry stan kości,
  • wspomaga leczenie reumatyzmu,
  • reguluje pracę układu krążenia,
  • zapobiega żylakom,
  • jest niezbędny do prawidłowego wzrostu,
  • stoi na straży dobrego wzroku,
  • jest konieczny do właściwego funkcjonowania hormonów, np. insuliny,
  • reguluje stężenie witaminy A,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • unieszkodliwia wolne rodniki.

Niedobór cynku - kiedy i u kogo?

Na niedobór cynku najbardziej narażone są:

  • osoby aktywne fizycznie,
  • osoby z chorobami przewodu pokarmowego i jelit,
  • wegetarianie i weganie,
  • kobiety ciężarne i karmiące,
  • starsze (7-12 miesięcy) niemowlęta, które karmione są wyłącznie piersią,
  • ludzie starsi,
  • alkoholicy,
  • diabetycy.

Deficyt cynku zdarza się także stosunkowo często mężczyzn w okresie reprodukcji. Zapotrzebowanie na ten mikroelement wzrasta również w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Objawy niedoboru cynku

Do objawów niedoboru cynku należy:

  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • zapalenia skórne,
  • obniżona odporność (nawracające infekcje),
  • trudności w gojeniu się ran,
  • opóźnienie w dojrzewaniu płciowym,
  • zaburzenia smaku i węchu,
  • stany depresyjne.

Zanim zdecydujesz się na suplementację cynku, musisz wiedzieć, że można łatwo w ten sposób doprowadzić przedawkowania cynku. Nadmiar cynku w organizmie też jest szkodliwy.

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie na przez Beatę Jasinę-Wojtalak 20.05.2015.

Reklama

Czytaj także:
Jak rozpoznać niedobór żelaza?
Potas - objawy niedoboru i nadmiaru
Białe plamki na paznokciach - skąd się biorą i co oznaczają?

Reklama
Reklama
Reklama