Produkty bogate w cynk - w czym go znajdziesz? Top 3 źródła cynku z pokarmu każdej kategorii + tabela
Produkty bogate w cynk to m.in.ostrygi, migdały i krewetki, ale cynk znajdziesz też w innym jedzeniu. Niedobór cynku to obniżona odporność i zła kondycja skóry, włosów i paznokci. Dowiedz się gdzie szukać cynku, jakie są najlepsze źródła tego pierwiastka i poznaj dokładną zawartość cynku w produktach spożywczych dzięki tabeli.

Produkty bogate w cynk są częstym elementem diety Polaków. Mimo wszystko zdarzają się niedobory cynku. Cynk to bardzo ważny pierwiastek, choć nie mówi się o nim tyle, ile na temat magnezu czy żelaza. A szkoda, bo cynk odpowiada m.in. za odporność i kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.
Nadmiar cynku jest łatwo wydalany z organizmu, za to jego niedobór może prowadzić do pogorszenia się koncentracji, odporności i uczucia ciągłego zmęczenia. Warto wiedzieć, jakie są naturalne źródła cynku i sięgać po nie każdego dnia.
Spis treści:
- Produkty bogate w cynk - tabela
- Najbogatsze źródła cynku - lista TOP produktów
- Zapotrzebowanie na cynk
- Cynk w jedzeniu - rola pierwiastka
- Niedobór cynku - kiedy i u kogo?
Produkty bogate w cynk - tabela
Produkty bogate w cynk to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Sięgnij do poniższej tabeli zawartości cynku w produktach i poznaj najlepsze źródła pokarmowe tego minerału.

fot. Adobe Stock, artemidovna
Najbogatsze źródła cynku -lista produktów
Po analizie danych na temat zawartości cynku w poszczególnych produktach z tabeli, możemy wyróżnić kilka najbogatszych pokarmowych źródeł cynku. Wybrałyśmy najlepsze źródła cynku z poszczególnych grup produktów.
Ryby i owoce morza bogate w cynk
Najlepszym pokarmowym źródłem cynku w diecie są właśnie owoce morza. Top 3 pokarmowych źródeł to:
- Ostrygi,
- Kraby,
- Małże.
Jaki owoc ma najwięcej cynku?
Owoce nie są, ogólnie mówiąc, dobrym źródłem cynku w diecie. Top 3 owoców pod względem zawartości tego pierwiastka to:
- Awokado,
- Jeżyny,
- Granat.
Mięso najbogatsze w cynk
Mięso i produkty mięsne to dobre źródło cynku w pożywieniu. Top 3 produktów mięsnych pod względem zawartości tego minerału:
- Stek wołowy,
- Wątróbka cielęca,
- Wątróbka wieprzowa.
Orzechy, ziarna i pestki najbogatsze w cynk
Orzechy i pestki to najlepsze źródła cynku w diecie roślinnej. Top 3 produktów pod względem zawartości cynku z grupy pestek i orzechów to:
- Pestki dyni,
- Sezam,
- Ziarna kakao.
Warzywa najbogatsze w cynk
Warzywa najbogatsze w cynk to przede wszystkim warzywa strączkowe. Nic dziwnego, że w top 3 warzyw pod względem zawartości cynku znajdują się właśnie strączki.
- Ziarna soi,
- Biała fasola,
- Soczewica.
Produkty zbożowe najbogatsze w cynk
Produkty zbożowe nieoczyszczone mają wyższą zawartość cynku, niż produkty zbożowe po oczyszczeniu. Najwięcej cynku znajdziesz więc w kaszach. Top 3 zbóż pod względem zawartości cynku prezentuje się następująco:
- Płatki owsiane,
- Kasza gryczana,
- Kasza jaglana.
Zapotrzebowanie na cynk
Zapotrzebowanie na cynk, czyli zalecane spożycie określone normami RDA (ang. Recommended Dietary Allowences) różni się w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Według najnowszych „Norm Żywienia dla populacji Polski” z 2020 roku, zapotrzebowanie na cynk jest następujące:
Źródło: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod redakcją M. Jarosza, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, 2020
Wchłanianie cynku w jelicie cienkim wspomaga spożywanie białka zwierzęcego.
Cynk w jedzeniu - rola pierwiastka
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym każdej komórce organizmu. Ostatnio głośno zrobiło się o tym minerale przez rolę cynku w infekcji koronawirusem. Wpływa przede wszystkim na:
- utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci,
- wpływa na płodność (odgrywa ważną rolę w tworzeniu spermy i ma wpływ na jej żywotność),
- wspomaga w funkcjonowaniu układ odpornościowy,
- odpowiada za dobry stan kości,
- wspomaga leczenie reumatyzmu,
- reguluje pracę układu krążenia,
- zapobiega żylakom,
- jest niezbędny do prawidłowego wzrostu,
- stoi na straży dobrego wzroku,
- jest konieczny do właściwego funkcjonowania hormonów, np. insuliny,
- reguluje stężenie witaminy A,
- pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
- unieszkodliwia wolne rodniki.
Niedobór cynku - kiedy i u kogo?
Na niedobór cynku najbardziej narażone są:
- osoby aktywne fizycznie,
- osoby z chorobami przewodu pokarmowego i jelit,
- wegetarianie i weganie,
- kobiety ciężarne i karmiące,
- starsze (7-12 miesięcy) niemowlęta, które karmione są wyłącznie piersią,
- ludzie starsi,
- alkoholicy,
- diabetycy.
Deficyt cynku zdarza się także stosunkowo często mężczyzn w okresie reprodukcji. Zapotrzebowanie na ten mikroelement wzrasta również w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Objawy niedoboru cynku
Do objawów niedoboru cynku należy:
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- zapalenia skórne,
- obniżona odporność (nawracające infekcje),
- trudności w gojeniu się ran,
- opóźnienie w dojrzewaniu płciowym,
- zaburzenia smaku i węchu,
- stany depresyjne.
Zanim zdecydujesz się na suplementację cynku, musisz wiedzieć, że można łatwo w ten sposób doprowadzić przedawkowania cynku. Nadmiar cynku w organizmie też jest szkodliwy.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie na przez Beatę Jasinę-Wojtalak 20.05.2015.
Czytaj także:
Jak rozpoznać niedobór żelaza?
Potas - objawy niedoboru i nadmiaru
Białe plamki na paznokciach - skąd się biorą i co oznaczają?