Wrzody żołądka lub dwunastnicy to powszechna dolegliwość, na którą cierpi co 10. Polak. Choroba zwykle diagnozowana jest u ludzi młodych i w średnim wieku.
Spis treści:
- Skąd się biorą wrzody żołądka?
- Czym są wrzody żołądka?
- Wrzody żołądka - objawy
- Wrzody żołądka – leczenie
Skąd się biorą wrzody żołądka?
Kiedyś sądzono, że powodem powstawania wrzodów żołądka są stres i nieregularnie odżywianie. Potem uznano, że bezpośrednią przyczyną ich pojawiania się jest nadmiar kwasów w żołądku, czyli nadkwasota. Szczególnie chodzi o kwas solny o silnych właściwościach żrących. Leki hamujące lub zobojętniające wydzielanie kwasów żołądkowych nie pomagały jednak pacjentom w pełni i często dochodziło do nawrotów schorzenia.
Okazało się wówczas, że powstawanie wrzodów ma związek z bakterią Helicobacter pylori, która bytuje w żołądku – jej nosicielami jest blisko 90% dorosłych Polaków, ale nie u wszystkich jest ona jednakowo agresywna. To właśnie ta bakteria przykleja się do błony śluzowej żołądka i uszkadza jej komórki, wywołując stan zapalny.
Czym są wrzody żołądka?
Wrzody żołądka to mały ubytek w śluzówce tego organu. Może mieć różną wielkość – od kilku milimetrów nawet do kilkunastu centymetrów. Różne są także rozległości i głębokości takich nadżerek.
Podobne wrzody powstają też często w dwunastnicy i przełyku.
Wrzody żołądka - objawy
Symptomy związane z wrzodem żołądka są często związane z jego umiejscowieniem, naszą czujność powinny jednak wzbudzić:
- zgaga,
- ból brzucha,
- uczucie przesytu i pełności po jedzeniu,
- czarne stolce,
- krwawe lub fusowate wymioty.
Podejrzenie wrzodów żołądka należy zawsze zgłosić lekarzowi – nieleczone mogą nawet doprowadzić do powstania nowotworu (czy wrzody mogą być niebezpieczne).
Wrzody żołądka – leczenie
W przypadku wrzodów żołądka lekarz zaleci antybiotyk, którego celem jest wyeliminowanie bakterii z żołądka. Ważne jest też przyjmowanie leków, które zmniejszają kwaśność w żołądku.
Do farmakologicznego leczenia wrzodów należy też dołączyć odpowiednią dietę (wrzody żołądka - co można jeść), która zakłada unikanie picia kawy, stosowania ostrych przypraw, soli i tłuszczu.
Na wrzody nie poleca się ponadto takich produktów jak:
- gotowe sosy,
- smalec,
- gazowane napoje,
- słodycze,
- słonina,
- grzyby,
- pierogi,
- naleśniki,
- warzywa strączkowe i kapustne,
- produkty z pełnego ziarna,
- żółte sery.
Jak uchronić się przed chorobą wrzodową? Chory powinien rzucić palenie i odżywiać się lekkostrawnie, a także unikać stresu.
Więcej o schorzeniach układu pokarmowego i trawiennego:Ból brzucha po jedzeniu - zwykła niestrawność czy objaw choroby?Domowe sposoby na niestrawność - 5 skutecznych sposobów Refluks - na czym polega, objawy, jak zapobiec refluksowi żołądkaZiółka na niestrawność i zgagę
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!