Spis treści:
- Czym jest angina i jak się ją leczy?
- Dlaczego warto sięgnąć po buraki w trakcie anginy?
- Sok z buraka na anginę
- Sok z kiszonych buraków na anginę
- Syrop z buraka na anginę
- Buraki na anginę - skutki uboczne
Czym jest angina i jak się ją leczy?
Angina to inaczej zapalenie gardła, często jednak tak określa się anginę ropną (paciorkowcową). Jest to infekcja bakteryjna wywołana przez paciorkowce. Jej objawy są bardzo uciążliwe - to silny ból gardła, powiększenie migdałków utrudniające przełykanie i mówienie, gorączka, złe samopoczucie, bóle mięśniowo-stawowe i charakterystyczne białe naloty na migdałkach. Anginę leczy się antybiotykami. Nieleczona infekcja wiąże się z większym ryzykiem powikłań, dlatego trzeba udać się do lekarza. Na anginę ropną najczęściej chorują dzieci i młodzież w wieku 5-15 lat. Domowe sposoby na anginę mogą wspomagać jej leczenie.
Przeczytaj: Co oznacza ropa w gardle?
Dlaczego warto sięgnąć po buraki w trakcie anginy?
Buraki mają liczne właściwości prozdrowotne. Według naukowców mogą łagodzić objawy tej infekcji, ponieważ działają niczym naturalny antybiotyk. Nigdy same buraki nie powinny jednak stanowić metody leczenia anginy paciorkowcowej. Infekcję zawsze należy leczyć za pomocą antybiotyków przepisanych przez lekarza.
Buraki są przydatne w leczeniu anginy, ponieważ mają właściwości:
- przeciwbakteryjne,
- przeciwzapalne,
- wspomagają odporność.
W składzie buraków znajdziemy m.in. przeciwzapalne flawonoidy (betanina, cholina), dobrą na odporność witaminę C, a także potas, fosfor, magnez, cynk i żelazo oraz azotany.
Naukowcy potwierdzają, że sok z buraków likwiduje bakterie powodujące anginę. Badanie opublikowane w piśmie Journal of Dentomaxillofacial Science dowiodło, że płukanie jamy ustnej sokiem z buraków zmniejszało liczbę paciorkowców na płytce nazębnej - patogeny te są odpowiedzialne za rozwój anginy. Przetwory z buraków dzięki temu mogą łagodzić ból gardła, kaszel, chrypkę, drapanie i suchość w gardle.
Ekstrakt z buraków chroni też w pewnym stopniu przed innymi bakteriami, np. gronkowcem złocistym, pałeczką ropy błękitnej oraz E. coli.
Sok z buraka na anginę
Picie soku z buraków dwa razy dziennie łagodzi objawy anginy: ból gardła i kaszel. Aby zrobić sok z buraka, obierz kilka surowych warzyw, pokrój i wrzuć do sokowirówki. Aby poprawić smak soku, możesz przepuścić przez sokowirówkę jedno jabłko. Taki napój najlepiej pić świeży od razu po przygotowaniu. Można przechowywać go w lodówce maksymalnie 2 dni.
Sprawdź: Czy można jeść surowe buraki
Sok z kiszonych buraków na anginę
Aby podkręcić zdrowotną moc buraka przy leczeniu anginy, możesz pić sok z kiszonych buraków. Oprócz składników zawartych w soku z buraka, zawiera on probiotyki powstałe w procesie fermentacji mlekowej. Te dobroczynne bakterie wspierają odporność i pomagają zwalczać niekorzystne dla zdrowia bakterie regulując naturalną mikroflorę organizmu.
Jak zrobić sok z kiszonych buraków? Potrzebujesz:
- 2 kg buraków,
- 3 litry przegotowanej wody,
- 3 łyżki soli,
- liście laurowe, ziele angielskie, kawałek selera, główka czosnku,
- słoje.
Przygotowanie:
W wyparzonych słojach ułóż obrane i pokrojone w plastry buraki. Między burakami ułóż czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz seler. Całość zalej solanką (przegotowaną wodą z solą). Słoiki zostaw w temperaturze pokojowej na kilka dni. Przecedź zawartość. Sok z kiszonych buraków jest gotowy. Można go przechowywać 2-3 tygodnie w lodówce.
Syrop z buraka na anginę
Do walki z anginą można wykorzystać również syrop z buraka. Robi się go bardzo łatwo.
Składniki:
- 2 średnie buraki ćwikłowe,
- 3-4 łyżki cukru (lub miodu).
Przygotowanie:
Buraki obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż je do emaliowanego lub szklanego naczynia i zasyp cukrem (lub zalej miodem). Wstaw na dobę do lodówki. Odcedź powstały syrop.
Syrop z buraka można zażywać 2 razy dziennie po łyżeczce – do ustąpienia objawów choroby lub jeszcze kilka dni dłużej.
Buraki na anginę - możliwe skutki uboczne
Buraki są zdrowe i warto je regularnie jeść. Przy czym trzeba pamiętać, że mają one dość dużo kwasu szczawiowego, dlatego w dużej ilości są niewskazane u osób z kamicą nerkową. Warto też wiedzieć, że według niektórych źródeł zawarte w burakach nitrozoaminy mają działanie rakotwórcze. Niestety jest mało badań na ten temat.
Źródła:
Setyorini, D., Rahayu, Y. C., & Sistyaningrum, T. (2017). The effects of rinsing red beet root (beta vulgaris L.) juice on streptococcus sp. dental plaque. Journal of Dentomaxillofacial Science, 2(1), 18–22. https://doi.org/10.15562/jdmfs.v2i1.460,
Salamatullah, A.M.; Hayat, K.; Alkaltham, M.S.; Ahmed, M.A.; Arzoo, S.; Husain, F.M.; Al-Dossari, A.M.; Shamlan, G.; Al-Harbi, L.N. Bioactive and Antimicrobial Properties of Oven-Dried Beetroot (Pulp and Peel) Using Different Solvents. Processes 2021, 9, 588. https://doi.org/10.3390/pr9040588,
Zamani H, de Joode MEJR, Hossein IJ, Henckens NFT, Guggeis MA, Berends JE, de Kok TMCM, van Breda SGJ. The benefits and risks of beetroot juice consumption: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(5):788-804. doi: 10.1080/10408398.2020.1746629.
Czytaj także:
Domowe sposoby na kaszel
Domowe sposoby na ból gardła - płukanki, okłady, syropy, inhalacje
Woda z solą na gardło. Jak zrobić płukankę na ból gardła i jak ją stosować?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!