Powstawanie złogów w żyłach i tętnicach jest częstą i bardzo groźną przypadłością prowadzącą do miażdżycy. Z czasem może przyczyniać się do zatkania światła naczynia i zatrzymania krążenia lub do oderwania się fragmentu tzw. blaszki miażdżycowej. Oderwany fragment może popłynąć wraz z krwią do innych naczyń i zablokować je, prowadząc np. do zawału serca lub udaru mózgu.
Miażdżycy można zapobiegać. Bardzo ważny jest styl życia: unikanie papierosów i nadmiaru alkoholu, aktywność fizyczna i właściwa dieta. Istnieją też naturalne produkty, które zapobiegają powstawaniu złogów w żyłach i tętnicach, a nawet mogą prowadzić do redukcji blaszki miażdżycowej. Takie składniki są wykorzystywane w kuracji cytrynowo-czosnkowej na oczyszczanie naczyń krwionośnych, znanej z niemieckiej medycyny ludowej.
Spis treści:
- Stary niemiecki sposób na oczyszczenie żył. Składniki masz w swojej kuchni
- Jak stosować lekarstwo na zatkane żyły i tętnice?
- Jak działa kuracja cytrynowo-czosnkowa na oczyszczanie tętnic?
- Jak jeszcze można oczyścić tętnice produktami naturalnymi?
Stary niemiecki sposób na oczyszczenie żył. Składniki masz w swojej kuchni
Według zwolenników tej metody mikstura ma poprawiać stan naczyń krwionośnych i usuwać złogi z tętnic i żył. Sposób jest prosty w przygotowaniu i polega na wykorzystaniu produktów, których korzystne działanie jest potwierdzone w badaniach naukowych.
Do przygotowania niemieckiego leku na oczyszczenie tętnic potrzebujesz:
- 6 cytryn ze skórką z uprawy ekologicznej,
- 15-20 ząbków czosnku,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 1 litra wody,
- 1-2 łyżeczki kurkumy,
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Umyj cytryny i pokrój je w plastry. Podobnie postępuj z imbirem.
- Do miksera lub blendera włóż czosnek, cytryny i imbir, wlej 1 łyżkę wody, całość zmiksuj na gładką masę.
- Przełóż do garnka i dodaj 1 litr wody, następnie zagotuj - zdejmij z kuchni zanim dojdzie do wrzenia. Przetrzyj całość przez sito.
- Do uzyskanego syropu dodaj kurkumę oraz pieprz. Przelej całość do butelki. Płyn możesz przechowywać w lodówce.
Jak stosować lekarstwo na zatkane żyły i tętnice?
Zaleca się, aby pić 25 ml mikstury codziennie po posiłku przez 3 tygodnie. Jeśli sok jest dla ciebie zbyt mocny, podziel go na kilka porcji, np. po łyżce 3 razy dziennie. Przed każdorazowym użyciem wstrząśnij butelką. Po 3 tygodniach należy zrobić tygodniową przerwę i rozpocząć kurację ponownie. Z reguły polecane jest powtórzenie kuracji do 4 razy. Taki cykl powinien odbyć się tylko jeden raz w roku.
Jak działa kuracja cytrynowo-czosnkowa na oczyszczanie tętnic?
Stosowanie kuracji cytrynowo-czosnkowej oczywiście nie spowoduje, że mikstura dostanie się do żył i w czarodziejski sposób wypłucze zalegające złogi. Jednak jej składniki spożywane regularnie:
- zapobiegają powstawaniu blaszki miażdżycowej,
- obniżają poziom cholesterolu LDL,
- zapobiegają zwapnieniu tętnic,
- poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych,
- regulują ciśnienie krwi,
- obniżają poziom glukozy we krwi,
- a nawet mogą prowadzić do cofnięcia miażdżycy.
Czosnek, choć znany głownie jako naturalny antybiotyk, zapobiega stwardnieniu ważnych naczyń krwionośnych i ma działanie przeciwmiażdżycowe. Badanie przeprowadzone przez prof. Gustava Beltza i prof. Harisiosa Boudoulasa dowiodło, że czosnek poprawia działanie śródbłonka – tkanki pokrywającej wnętrze naczyń, która pod wpływem składników czosnku wydziela związki rozszerzające naczynia i czyni je bardziej elastycznymi. Badacze zauważyli też, że codzienna dawka czosnku zapobiega groźnemu stwardnieniu aorty - najważniejszej tętnicy, która odprowadza z serca utlenowaną krew. Regularne spożywanie czosnku pozwala lepiej kontrolować ciśnienie krwi, ponieważ prowadzi do uwalniania siarkowodoru rozluźniającego naczynia krwionośne. Przeczytaj też: Jak czosnek obniża ciśnienie krwi?
Cytryna zawiera nie tylko witaminę C, która wzmacnia naczynia krwionośne, ale przede wszystkim flawonoidy, w tym: naringeninę i hesperytynę (najwięcej w skórce). Związki te pozwalają lepiej kontrolować poziom glukozy we krwi, zapobiegać powstawaniu blaszki miażdżycowej oraz mają działanie rozrzedzające krew, dzięki czemu ułatwiają jej przepływ w naczyniach. Chronią też uszkodzenia komórek w wyniku działania wolnych rodników, wzmacniając również układ krwionośny. Przeczytaj też: Woda z cytryną - właściwości zdrowotne
Imbir ma m.in. działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki czemu hamuje postęp miażdżycy. Imbir obniża również poziom "złego" cholesterolu LDL, dzięki czemu zapobiega zatykaniu żył. Jednym z ważniejszych składników rośliny jest 6-gingerol, który zapobiega skokom glukozy we krwi. To ważne, ponieważ cukrzyca uszkadza naczynia krwionośne i prowadzi do ich zatykania.
Dobroczynny wpływ na układ krwionośny ma również kurkuma, gdyż działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Jej związki są słabo przyswajane przez organizm, dlatego zaleca się łączenie kurkumy z piperyną zawartą w czarnym pieprzu. Przeczytaj też: Czy kurkuma szkodzi na nerki?
Jak jeszcze można oczyścić tętnice produktami naturalnymi?
Produkty polecane do stosowania na zapchane żyły i tętnice to:
- produkty bogate w witaminę B: orzechy, kasze, rośliny strączkowe, słonecznik, kukurydza, awokado, ryby,
- produkty bogate w witaminę C: papryka, natka pietruszki, brokuły, brukselka, kalafior, owoce cytrusowe, czarna porzeczka, truskawki, owoc dzikiej róży,
- buraki,
- granaty i sok z granatów,
- zielona herbata,
- sezam,
- kiszona kapusta lub kimchi,
- zielone warzywa liściaste.
Włączenie ich do codziennej diety pozwoli dłużej cieszyć się zdrowiem układu krążenia. Przeczytaj: Warzywo, które oczyszcza żyły i tętnice
Źródła:
M. Kania-Dobrowolska i inni, Imbir i czosnek – surowce roślinne obniżające poziom cholesterolu i glukozy, Borgis - Postępy Fitoterapii 3/2020, s. 169-176 | DOI: 10.25121/PF.2020.21.3.169,
Pi-Fen Tsui i inni, Spices and Atherosclerosis, doi: 10.3390/nu10111724,
J. Koscielny i inni, The antiatherosclerotic effect of Allium sativum, doi: 10.1016/s0021-9150(99)00060-x,
G. Siegel i inni, The effect of garlic on arteriosclerotic nanoplaque formation and size, doi: 10.1078/0944-7113-00377,
G. Siegel i inni, Inhibition of arteriosclerotic plaque development by garlic, doi: 10.1007/s10354-004-0117-5,
M. Budoff, Aged garlic extract retards progression of coronary artery calcification, DOI: 10.1093/jn/136.3.741S.
Czytaj także:
Zakrzepica – objawy, leczenie, czego nie robić
Badanie USG Doppler – co trzeba o nim wiedzieć?
Jakiej witaminy brakuje, gdy pękają żyły? 9 produktów na wzmocnienie żył
Homocysteina - normy we krwi, badanie, cena
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!