Spis treści:
- Właściwości zdrowotne buraków
- Syrop z buraka na kaszel – jak działa?
- Syrop z buraka na kaszel – przepis
- Inne domowe syropy na kaszel
Właściwości zdrowotne buraków
Burak ma udowodnione naukowo właściwości prozdrowotne. Wykazano, że dzięki zawartości wielu bioaktywnych związków (np. betaina, betalainy, polifenole, saponiny) działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Warzywo to zostało sklasyfikowane jako jedna z dziesięciu roślin o najwyższej aktywności przeciwutleniającej. Obecne w znacznej ilości w burakach azotany wspomagają pracę układu krążenia (powodują rozszerzenie naczyń, obniżenie ciśnienia krwi i bardziej efektywny transport składników odżywczych).
Badania dowodzą, że spożywanie buraków:
- zmniejsza objawy przeziębienia,
- wspomaga odporność, m.in. chroni organizm w okresach silnego stresu,
- obniża ciśnienie krwi,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- może łagodzić napady astmy,
- poprawia profil lipidowy - obniżając ilość złego cholesterolu (LDL), a podwyższając poziom dobrego cholesterolu HDL,
- poprawia skład mikroflory organizmu (szczególnie w postaci soku z kiszonych buraków),
- może zapobiegać próchnicy i innym chorobom jamy ustnej,
- zwiększa dostarczanie tlenu i składników odżywczych do różnych narządów,
- poprawia wydolność i wytrzymałość mięśni,
- poprawia czynność nerek i chroni je przed uszkodzeniem,
- przyspiesza gojenie ran,
- chroni wątrobę.
Burak zawiera wiele cennych składników, w tym:
- żelazo,
- sód,
- witaminę C,
- cynk,
- foliany,
- potas,
- wapń,
- magnez.
Dlatego powinien znaleźć miejsce w naszej diecie nie tylko w trakcie infekcji.
Możliwe skutki uboczne spożywania buraków
Chociaż są to warzywa bardzo zdrowe i zalecane w diecie, z częstym spożywaniem buraków wiąże się potencjalne ryzyko. Mają one dość dużo kwasu szczawiowego, dlatego w dużej ilości są niewskazane u osób z kamicą nerkową. Skutki uboczne mogą wynikać również z obecności nitrozoamin, które mają działanie rakotwórcze. Niestety brakuje badań na temat działań niepożądanych wynikających z jedzenia buraków. Jest to temat nadal badany przez naukowców.
Syrop z buraka na kaszel – jak działa?
Syrop z buraka sprawdzi się na kaszel mokry i suchy. Przy mokrym kaszlu ułatwi odkrztuszanie i rozrzedzi wydzielinę w drogach oddechowych. Przy suchym – złagodzi drapanie i suchość w gardle. Dodatkowo związki z buraków mają działanie przeciwzapalne, wspomagają odporność i mogą łagodzić objawy przeziębienia. Podczas stosowania syropu z buraka należy pamiętać też o innych działaniach, które łagodzą kaszel, zwłaszcza regularnym piciu płynów oraz nawilżaniu powietrza. Sprawdź też inne domowe sposoby na kaszel.
Syrop z buraka na kaszel – przepis
Przygotowanie syropu z buraka na kaszel jest bardzo proste. Dzięki naturalnej słodyczy buraków, nie trzeba dodawać do niego zbyt dużo cukru.
Składniki na syrop z buraka:
- 2 średnie buraki ćwikłowe,
- 3-4 łyżki cukru (możesz też użyć miodu, który dodatkowo nada syropowi właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne; miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 12 miesiąca życia z powodu ryzyka botulizmu).
Przygotowanie syropu z buraka na kaszel:
Buraki obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż je do emaliowanego lub szklanego naczynia i zasyp cukrem (lub zalej miodem). Wstaw na dobę do lodówki. Odcedź powstały syrop.
Syrop z buraka na kaszel zażywaj 2 razy dziennie po łyżeczce – do ustąpienia objawów choroby i jeszcze przez kolejne 4–5 dni.
Inne domowe syropy na kaszel
Tradycyjnie stosuje się różne domowe syropy na kaszel, w przygotowaniu których wykorzystuje się naturalne produkty. Najbardziej znane syropy, które sprawdzą się podczas przeziębienia, to:
- syrop z cebuli,
- syrop z cebuli i czosnku,
- syrop z pędów sosny,
- syrop z mniszka lekarskiego,
- syrop z cytryny, imbiru i miodu.
Wykorzystaj również udowodnione sposoby na przeziębienie, które złagodzą objawy infekcji.
Źródła:
Zamani H, de Joode MEJR, Hossein IJ, Henckens NFT, Guggeis MA, Berends JE, de Kok TMCM, van Breda SGJ. The benefits and risks of beetroot juice consumption: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(5):788-804. doi: 10.1080/10408398.2020.1746629,
Ritz T, Werchan CA, Kroll JL, Rosenfield D. Beetroot juice supplementation for the prevention of cold symptoms associated with stress: A proof-of-concept study. Physiol Behav. 2019 Apr 1;202:45-51. doi: 10.1016/j.physbeh.2019.01.015,
Moreira LSG, Fanton S, Cardozo L, Borges NA, Combet E, Shiels PG, Stenvinkel P, Mafra D. Pink pressure: beetroot (Beta vulgaris rubra) as a possible novel medical therapy for chronic kidney disease. Nutr Rev. 2022 Apr 8;80(5):1041-1061. doi: 10.1093/nutrit/nuab074,
Mirmiran P, Houshialsadat Z, Gaeini Z, Bahadoran Z, Azizi F. Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases. Nutr Metab (Lond). 2020 Jan 7;17:3. doi: 10.1186/s12986-019-0421-0.
Czytaj także:
Inhalacje na kaszel – jak je przygotować i na co uważać?
Mokry kaszel u dziecka – przyczyny, domowe sposoby, leki
Płukanie gardła. Co i jak stosować na bolące gardło?
Babcine sposoby na zapalenie krtani
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!