Stan przedcukrzycowy - czym jest, jak go rozpoznać i leczyć?

stan przedcukrzycowy fot. Adobe Stock
Stan przedcukrzycowy to stan, w którym występuje podwyższone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Zwykle nie daje objawów, a wykrywa się go wykonując badanie poziomu glukozy we krwi.
/ 31.01.2020 09:06
stan przedcukrzycowy fot. Adobe Stock

Stan przedcukrzycowy może dotyczyć ok. 2 mln Polaków. Wczesna diagnoza pozwala zminimalizować rozwój cukrzycy. Wystąpieniu stanu przedcukrzycowego sprzyja przed wszystkim nadwaga lub otyłość, choroby sercowo-naczyniowe i występowanie cukrzycy w rodzinie.

Spis treści:

  1. Co to jest stan przedcukrzycowy?
  2. Stan przedcukrzycowy - objawy
  3. Jak diagnozuje się stan przedcukrzycowy?
  4. Co zaburza rozpoznanie stanu przedcukrzycowego?
  5. Minimalizacja ryzyka rozwoju cukrzycy

Co to jest stan przedcukrzycowy?

Stan przedcukrzycowy polega na zaburzeniach stężenia glukozy we krwi. I choć nie jest to jeszcze cukrzyca, to bagatelizowany prowadzi do niej. Nieleczony stan przedcukrzycowy niesie za sobą poważne następstwa. Jest on preludium nie tylko do rozwoju cukrzycy typu 2, ale i powikłań kardiologicznych, które składają się w grupę chorób cywilizacyjnych.

Te niebezpieczne zjawiska nie biorą się znikąd i często dużo wcześniej organizm woła o pomoc, rozwijając objawy przepowiadające, takie właśnie jak stan przedcukrzycowy. By wybronić się przed rozwojem choroby, niezbędna jest zmiana stylu życia.

Stan przedcukrzycowy - objawy

Jak wspomnieliśmy - ten stan na początku może nie dawać żadnych charakterystycznych czy niepokojących objawów. Kluczowe jest regularne, prewencyjne wykonywanie badań krwi, czyli morfologię z oznaczeniem glukozy.

Jednak za wysoki poziom cukru we krwi może objawiać się:

  • wzmożonym pragnieniem,
  • ciągłym zmęczeniem,
  • częstym oddawaniem moczu,
  • napadami wilczego głodu zwłaszcza z chęcią na słodycze,
  • sennością,
  • zmianami barwy skóry.

Jak diagnozuje się stan przedcukrzycowy?

Do rozpoznania stosuje się oznaczenie stężenia glukozy we krwi żylnej. W zależności od potrzeb stosuje się różne testy. Można ustalić stężenie na czczo, na przykład po przebudzeniu. Jeżeli podczas badania na czczo glikemia mieściła się w przedziale 100-125 mg/dl, możemy podejrzewać nieprawidłowości.

Następnym krokiem jest wykonanie OGTT, czyli testu tolerancji glukozy. Polega on na wypiciu 75 mg rozpuszczonej w wodzie glukozy i zbadaniu poziomu cukru we krwi po dwóch godzinach.

Nieprawidłowa glikemia na czczo i nieprawidłowa tolerancja glukozy

Jeśli OGTT jest w normie, rozpoznajemy nieprawidłową glikemię na czczo, która oznaczana jest angielskim skrótem IFG (impaired fasting glycaemia).

Jeżeli w 120 minucie OGTT wartość glikemii znajduje się w przedziale 140-199 mg/dl, oznacza to nieprawidłową tolerancję glukozy, czyli IGT (impaired glucose tolerance). Oznacza to, iż w normalnych warunkach poposiłkowe stężenie wymyka się poza normę. Większe odchylenia od normy wystarcza do rozpoznania cukrzycy.

Co zaburza rozpoznanie stanu przedcukrzycowego?

Nie zawsze można sprawnie monitorować stężenie glukozy. W niektórych stanach jej stężenie może rosnąć niezależnie od stanu trzustki i gospodarki hormonalnej. Dzieje się tak u pacjentów przyjmujących niektóre leki, na przykład glikokortykosteroidy (niezbędne w leczeniu niektórych postaci alergii, POChP, astmy, czy chorób reumatologicznych). Podobnie może się dziać w trakcie leczenia chorób zakaźnych czy po poważnych urazach.

Po rozpoznaniu stanu przedcukrzycowego

Po takiej diagnozie powinno się monitorować stężenie glukozy i objawy rozwijającej się cukrzycy. Jeśli zauważasz u siebie takie objawy, skonsultuj się jak najszybciej z lekarzem. Niestety, nietolerancja glukozy często bywa bezobjawowa, więc najlepiej sprawdzają się testy przesiewowe.

Minimalizacja ryzyka rozwoju cukrzycy

Aby uniknąć rozwoju cukrzycy, zmień styl życia. Dbaj o to, co jesz (dieta cukrzycowa), stosuj odpowiedni trening rozbudowujący tkankę mięśniową (poprawia to tolerancję glukozy) oraz popracuj nad zmniejszeniem masy ciała. W profilaktyce cukrzycy ważne jest ograniczenie soli i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, unikanie smażenia potraw i jedzenie regularnych posiłków.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.09.2018.

Więcej o cukrzycy:Co musisz wiedzieć o cukrzycy dziecięcej?Nie daj się zaskoczyć - 5 wczesnych objawów cukrzycyNa czym polega cukrzyca typu 1?Powikłania cukrzycy - 9 groźnych konsekwencji chorobyJakie są podstawowe badania przy cukrzycy?Jak wygląda leczenie cukrzycy w ciąży?Czy cukrzyca sprzyja nowotworom?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA