Spis treści:
Czym są zajady i ja je leczyć?
Zajady to zapalenie kącików ust, którego przyczyną jest zazwyczaj zakażenie drożdżakami lub rzadziej – bakteriami. Objawiają się bolesnymi pęknięciami w kącikach ust, którym mogą towarzyszyć nadżerki i owrzodzenia z wysiękiem płynu i krwi. Zmiany mogą się łuszczyć.
Drobne urazy, ssanie palców, częste oblizywanie ust, ich spierzchnięcie, a nawet alergia na nikiel (obecny w sztućcach) mogą przyczynić się do powstania zajadów. Na rozwój bolesnego zapalenia kącików ust narażone są osoby z upośledzeniem odporności (chore na AIDS, przyjmujące leki immunosupresyjne, chemioterapię), przyjmujące antybiotyki, środki antykoncepcyjne, z anemią, cukrzycą lub atopią. Zajadom sprzyja też źle dopasowana proteza lub uszkodzenia śluzówki spowodowane aparatem ortodontycznym.
Leczenie zajadów zależy od przyczyny: na infekcję bakteryjną stosuje się miejscowy antybiotyk, na infekcję grzybiczą preparaty przeciwgrzybicze, czasami wystarczy zmiana diety albo wyeliminowanie czynnika drażniącego (np. złego dopasowania protezy). Niekiedy zajady ustępują samoistnie.
Domowe sposoby na zajady
Zanim zaczniesz stosować domowe sposoby pamiętaj, że istnieje wiele możliwych przyczyn zajadów. Mogą być wynikiem złej diety, alergii, a nawet cukrzycy. Jeśli więc domowe sposoby na zajady nie pomagają lub dolegliwość ma tendencję do nawracania, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Jeśli przez 3-4 dni stosowania domowych sposobów na zajady nie widzisz poprawy, zgłoś się do lekarza. Być może specjalista przepisze środki o działaniu bakterio- lub grzybobójczym.
Dieta bogata w witaminę B2
Jeśli jesteś przemęczona, zestresowana a twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, przyczyna zajadów może leżeć w niedoborze witaminy B2. Aby to zmienić, wzbogać codzienną dietę w produkty bogate w tę witaminę, np. chudy nabiał, pełnoziarniste pieczywo, jaja, łososia, makrelę, nasiona roślin strączkowych czy orzechy włoskie.
Drożdże
Drożdże to kolejny produkt, zawierający znaczne ilości witaminy B2. Aby wykorzystać je w leczeniu zajadów, połącz drożdże spożywcze z niewielką ilością wody. Tak przygotowaną papkę nałóż na zmienione chorobowo miejsca.
Sok z aloesu
Sok z aloesu nawilży wysuszoną skórę wokół zajadów, zapobiegnie dalszemu pękaniu kącików ust i ukoi nieprzyjemne uczucie "naciągnięcia". Dodatkowo aloes posiada właściwości antybakteryjne, dzięki czemu zapobiegnie namnażaniu się bakterii i dalszemu rozwojowi choroby.
Miód
Przeciwzapalne właściwości miodu znane są od wieków. Aby leczyć nim zajady, po prostu posmaruj nim kąciki ust. Dla lepszego efektu możesz połączyć miód z kilkoma kroplami tranu, co wzmocni działanie nawilżające i regenerujące tej "mieszanki".
Ogórek
Podobnie jak sok z aloesu, plasterki świeżego ogórka świetnie nawilżą podrażnioną skórę kącików ust. Pamiętaj jednak, że w przeciwieństwie do aloesu ogórek nie posiada właściwości odkażających, więc nie pomogą rozwiązać samego problemu zajadów.
Olejek z drzewa herbacianego lub lawendowy
Zarówno olejek herbaciany, jak i lawendowy posiadają właściwości odkażające i przeciwbólowe. Nałożone na podrażnioną skórę pomogą zahamować dalszy rozwój bakterii lub grzybów i zniwelują nieprzyjemne uczucie napięcia skóry.
Zimny okład
Zimny okład przyłożony do kącików ust może zmniejszyć obrzęk i ból. Nie zadziała na przyczynę infekcji.
Aspiryna i nie tylko
Przy większych zajadach możesz na noc zastosować mieszankę z rozkruszonej i wymieszanej z małą ilością wody aspiryny. Innym sposobem jest posmarowanie zmian maścią z cynkiem lub dostępną bez recepty maścią z witaminą A i E. Możesz też rozkruszyć tabletkę witaminy B2, wymieszać ją z odrobiną wazeliny i nanieść na zajady.
Woda z octem
Na zajady niektórzy polecają przemywanie kącików ust wodą z octem (w proporcji 1:1). Taki zabieg należy powtarzać 2-3 razy dziennie.
Czosnek
Można też odkażać te miejsca rozgniecionym ząbkiem czosnku, który ma działanie przeciwdrobnoustrojowe. Czosnek naniesiony miejscowo na skórę może ją podrażniać, dlatego stosuj ostrożnie.
Jak zapobiegać zajadom?
Jeśli udało ci się pozbyć zajadów domowymi sposobami, z pewnością chcesz utrzymać ten efekt jak najdłużej. Aby zapobiec ich ponownemu pojawieniu się w przyszłości, pamiętaj o kilku zasadach:
- dbaj o odporność,
- lecz choroby przewlekłe (np. cukrzycę),
- lecz infekcje,
- zapobiegaj suchości w ustach (żuj gumę bez cukru, pij regularnie wodę, nawilżaj powietrze w domu),
- zażywaj probiotyki w trakcie antybiotykoterapii, a także 2-3 tygodnie po niej,
- unikaj głodówek i ubogich w witaminy i składniki mineralne diet,
- jedz duże ilości warzyw i produktów z pełnego ziarna. A także orzechy, groch, wątróbkę, jajka (to źródła witaminy B2 i żelaza),
- regularnie myj ręce,
- rano i wieczorem szczotkuj zęby, a co 3 miesiące wymieniaj szczoteczkę (na niej gromadzą się bakterie),
- jeśli nosisz aparat ortodontyczny lub protezę, starannie je czyść i zgłaszaj dentyście dyskomfort z powodu niedopasowania (by nie dopuszczać do urazów śluzówki).
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 20.09.2015.
Czytaj także:
Co warto wiedzieć o opryszczce wargowej?
Co jest najlepsze na odporność (udowodnione przykłady)
Cytryna na grzybicę jamy ustnej
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!