brak smaku a koronawirus fot. Adobe Stock

Utrata smaku przy koronawirusie. Jak często i jak długo występuje ten objaw?

Szacuje się, że brak smaku występuje u 60-90% osób zakażonych koronawirusem. Nieco częściej u osób poddanych kwarantannie domowej w porównaniu z hospitalizowanymi, a także u kobiet.
/ 22.10.2020 08:41
brak smaku a koronawirus fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Utrata smaku a koronawirus – jak często występuje ten objaw?
  2. Którego dnia pojawia się utrata smaku przy koronawirusie
  3. Kiedy wraca smak i węch przy koronawirusie?
  4. Utrata smaku a koronawirus – jaka jest przyczyna?

Utrata smaku a koronawirus – jak często występuje ten objaw?

W zależności od źródeł dane dotyczące tego, jak często występuje objaw w postaci utraty smaku przy COVID-19, różnią się. Analiza kilku badań wskazała, że 63% osób zakażonych koronawirusem ma zaburzenia smaku, w tym całkowitą utratę odczuwania smaku. Niektóre źródła podają, że objaw dotyczy nawet 80-90% pacjentów.

Dysfunkcja węchu i smaku jest bardziej rozpowszechniona u osób poddanych kwarantannie domowej i jest istotniej związana z młodszym wiekiem i płcią żeńską
– twierdzą specjaliści kierowani przez dr. Alberto Paderno z Brescia we Włoszech.

Utrata odczuwania smaku, czyli aguezja, jest jednym z głównych objawów zakażenia koronawirusem. To co wyróżnia ten symptom od braku smaku występującego np. przy przeziębieniu, to fakt, że nie towarzyszy mu uczucie zatkania nosa, katar, wydzielina z nosa. Brak smaku (często istniejący w COVID-19 razem z brakiem węchu) jest nagły i silny.

Pacjenci nie potrafią np. odróżnić smaku gorzkiego od słonego. Przeważnie osoby z koronawirusem nie skarżą się na zmieniony czy osłabiony smak, lecz jego całkowitą utratę. Przy tym nos pozostaje drożny i można przez niego oddychać.

Którego dnia pojawia się utrata smaku przy koronawirusie?

W przeważającej liczbie przypadków, utrata smaku pojawia się średnio 4. dnia od początku objawów. W badaniu pod kierunkiem dr. Alberto Paderno opublikowanym w piśmie „International Forum of Allergy & Rhinology”, brak smaku jako początkowy objaw zgłosiło 11% badanych. U 5 % pacjentów był on jedynym objawem zakażenia koronawirusem.

Kiedy wraca smak i węch przy koronawirusie?

COVID-19 jest chorobą nową, wciąż badaną, dlatego nieznane są jeszcze długoterminowe skutki zakażenia koronawirusem. U większości osób zakażonych smak i węch powracają w ciągu 1-2 tygodni.

Lekarze obserwują jednak, że u niektórych pacjentów objaw utrzymuje się przez długi czas, pomimo wyleczenia infekcji.

Prawdopodobieństwo powrotu powonienia jest związane z ciężkością utraty węchu, ale wydaje się, że utrata węchu i smaku utrzymuje się u około 10% chorych pacjentów po 6 miesiącach
– zaznacza w swojej pracy dr Jay F. Piccirillo z Washington University School of Medicine.

Utrata smaku a koronawirus – jaka jest przyczyna tego objawu?

Istnieje kilka hipotez dotyczących tego, w jaki sposób wirus SARS CoV-2 powoduje zaburzenia smaku i węchu. Niektórzy naukowcy uważają, że wirus niszczy neurony receptorów węchowych w obrębie nosa, inni, że po dostaniu się do mózgu zakłóca pracę ośrodków odpowiadających za te zmysły.

Wiadomo, że koronawirus, aby dostać się do organizmu człowieka, wykorzystuje przede wszystkim dwa białka: enzym konwertujący angiotensynę typu 2 (ACE2) i serynę 2 (TMPRSS2). Dzięki nim wnika głębiej i namnaża się. Okazuje się, że te związki występują w dużych ilościach w komórkach nosa, płuc i jelita. Wirus przenosi się drogą kropelkową, zatem nos staje się jego pierwszym polem bitwy. Tam dochodzi do zmian, które powodują zazwyczaj tymczasową utratę węchu.

Jednak enzymów tych nie odnaleziono w komórkach smakowych, dlatego nie jest nadal jasne, dlaczego zakażeni mają problem z odczuwaniem smaków. Dr Marlus da Silva Pedrosa z Uniwersytetu w Sao Paulo wskazuje, że źródłem mogą być zakażone ślinianki (gruczoły ślinowe), w których z kolei znaleziono receptory ACE2. Być może wirus wpływa na skład i ilość śliny, powodując zaburzenia smaku.

Jak powszechnie wiadomo, zmysł węchu i smaku są ze sobą ściśle powiązane. Gdy mamy zatkany nos, mamy słabsze wrażenia z jedzenia. Naukowcy zauważają jednak, że koronawirus może mieć bezpośredni wpływ na zmysł smaku, w sposób niepowiązany ze zmysłem węchu.

Źródła:
A. Paderno i inni, Smell and taste alterations in COVID‐19: a cross‐sectional analysis of different cohorts, International Forum of Allergy & Rhinology, doi.org/10.1002/alr.22610, [dostęp:] 22.10.2020,
J. F. Piccirillo, Coronavirus Smell Therapy for Anosmia Recovery (Co-STAR), clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04422275,  [dostęp:] 22.10.2020,
S. Pedrosa i inni, Altered taste in patients with COVID‐19: The potential role of salivary glands, Oral Diseases,  https://doi.org/10.1111/odi.13496, [dostęp:] 22.10.2020.

Więcej na temat koronawirusa: Katar a koronawirus – najważniejsze informacjeKoronawirus objawy skórne – wysypka, pokrzywka, palce covidoweBól głowy a koronawirus. Kiedy ten objaw oznacza COVID-19?Koronawirus a grypa – jak odróżnić objawy?Koronawirus a biegunka – ważny objaw, którego nie powinniśmy lekceważyćKoronawirus a ciąża. Najważniejsze fakty o COVID-19 w ciążyOpryszczka i koronawirus. Czy COVID-19 może wywołać opryszczkę?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!