Witamina E - na co wpływa? Oznaki niedoboru, źródła witaminy E

witamina e fot. Adobe Stock
Witamina E, czyli witamina młodości i płodności, jest silnym przeciwutleniaczem. Walczy z wolnymi rodnikami opóźniając procesy starzenia. Wpływa nie tylko na skórę, ale i mięśnie, układ krążenia i układ rozrodczy.
Małgorzata Germak / 07.02.2020 09:39
witamina e fot. Adobe Stock

Jest prawdziwą królową wśród witamin. Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, co wpływa na całokształt naszego zdrowia. Ma też znaczenie w płodności.

Spis treści:

  1. Co to jest witamina E?
  2. Witamina E - rola w organizmie
  3. Źródła witaminy E
  4. Niedobór witaminy E
  5. Nadmiar witaminy E
  6. Witamina E w ciąży

Co to jest witamina E?

W jej skład wchodzą tokoferole i tokotrienole, które są niezbędnymi składnikami pokarmowymi. Witamina E jest dodawana do żywności - oznacza się ją symbolem E306, a jej syntetyczne odpowiedniki to E307, E308 i E309.

Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, czyli magazynowana w organizmie, a nie wydalana z moczem i potem.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D to 8 mg u kobiet, 10 mg u mężczyzn, 6 mg u dzieci.

Witamina E - rola w organizmie

Jej najważniejszą funkcją jest walka z wolnymi rodnikami. Dzięki witaminie E komórki wolniej starzeją się. Poza tym witamina E wpływa na:

Jeśli chodzi o jej wpływ na skórę, to poza opóźnianiem procesów starzenia, witamina E regeneruje, odżywia i nawilża naskórek. Z tego powodu często jej składnikiem kremów, maści i różnych pielęgnacyjnych kosmetyków.

Źródła witaminy E

Dostarczenie organizmowi jej odpowiedniej ilości nie jest trudne, bo powszechnie występuje w produktach pochodzenia roślinnego.

Witaminę E znajdziesz w:

  • nasionach słonecznika,
  • pestkach dyni,
  • migdałach,
  • zarodkach pszenicy,
  • orzechach włoskich, ziemnych, laskowych,
  • olejach roślinnych,
  • pełnoziarnistych produktach zbożowych,
  • oliwkach,
  • szpinaku, szparagach, awokado, marchewce,
  • malinach, jeżynach, jagodach,
  • suszonych morelach.

W produktach pochodzenia zwierzęcego witamina E też się znajduje - w mleku i przetworach mlecznych oraz w jajach.

Niedobór witaminy E

Choć rzadko do niego dochodzi, niedobór może skutkować ogólnie osłabieniem organizmu, a poza tym:

Nadmiar witaminy E

Z nadmiarami witaminy E organizm sam sobie radzi, dlatego trudną mówić o przedawkowaniu. Jeśli dojdzie do nadwyżek witaminy E, może to objawiać się:

Witamina E w ciąży

Lekarze często zapisują witaminę E kobietom w ciąży, bo jest ona bardzo ważna. Pozytywnie wpływa na rozwijający się płód, wzrok dziecka, wraz z kwasem foliowym zmniejsza ryzyko wystąpienia uszkodzenia układu nerwowego i wad wrodzonych. Może też zapobiec poronieniu.

Oczywiście nie zawsze wymagana jest suplementacja, bo u wielu kobiet wystarcza odpowiednia dieta.
Wyliczono, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę E u kobiet w ciąży wynosi 15-19 mg na dobę.

Więcej o witaminach i minerałach:Witamina D3: właściwości, objawy niedoboru + jak wybrać najlepsząJak rozpoznać niedobór żelaza?Przedawkowanie witaminy C - czy jest możliwe? Objawy i skutkiNiedobór witaminy B12 grozi anemią i stanami depresyjnymi Witamina A+E - na skórę i włosy, ale nie tylko. Oznaki niedoboru

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA