Reklama

Szparagi są polecane na odchudzanie. Jednym z powodów jest to, że mają bardzo mało kalorii (jedynie 20 kalorii na 100 g), dlatego można jeść je bez obaw o wagę. Są bogate w błonnik, podobnie jak inne warzywa, a zatem wspierają też proces trawienia. Ale niektóre właściwości szparagów wyróżniają je i powodują, że ich jedzenie jest korzystne dla brzucha w wyjątkowy sposób.

Reklama

Szparagi na płaski brzuch. Jak działają na jelita i trawienie?

Jeżeli chcesz mieć płaski brzuch, to szparagi powinny pojawić się w twojej diecie. Są źródłem prebiotycznego błonnika zwanego inuliną. Nie da się go strawić, dlatego trafia w niezmienionej formie do jelit, gdzie staje się pożywką dla dobrych bakterii wchodzących w skład mikroflory jelitowej.

W trakcie przetwarzania szparagowego błonnika przez bakterie powstają substancje działające jak balsam na jelita – łagodzą stany zapalne i naprawiają drobne uszkodzenia śluzówki. Układ trawienny dzięki temu lepiej funkcjonuje. Szczególnie gdy odczuwamy wzdęcia i dyskomfort w brzuchu, po szparagach możemy poczuć się lżej (choć nie wszyscy, o czym przeczytasz niżej).

Prawidłowo działający mikrobiom jelitowy to nie tylko mniej wzdęty brzuch. Przy okazji wpływa na zdrowie całego organizmu (zmniejsza ryzyko raka i działa korzystnie na układ krążenia). Sprzyja poprawie nastroju i redukcji stresu – za sprawą tzw. osi jelitowo-mózgowej, czyli układu łączącego jelita z centralnym układem nerwowym.

Szparagi na płaski brzuch. Mniej wzdęć i obrzęków

Jedzenie szparagów sprzyja usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i usprawnienia pracę nerek, ponieważ te sezonowe warzywa mają łagodne działanie moczopędne. To pomaga w zmniejszaniu obrzęków i utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia.

Ta właściwość wynika z obecności w zielonych łodygach asparaginy – aminokwasu, który może zwiększać wydalanie wody z organizmu (diurezę). Jedzenie szparagów pomaga też złagodzić dzięki temu wzdęcia, dlatego przy okazji uzyskasz mniej centymetrów w talii.

Szparagi są zdrowe dla jelit, ale nie każdy może je jeść

Chociaż szparagi są zdrowe i mają wiele cennych składników, nie każdy może je jeść. Ze względu na obecność puryn nie powinny znajdować się w jadłospisie chorych na dnę moczanową i schorzenia nerek, np. kamica nerkowa.

Nie są wskazane w przypadku zespołu jelita drażliwego, bo mogą nasilać wzdęcia i ból brzucha. Inną grupą są osoby zażywające lit – szparagi mogą wchodzić w interakcję z lekami (więcej: przeciwwskazania do jedzenia szparagów).

Zupa ze szparagów na płaski brzuch. Prosty przepis

Zastosowanie szparagów w kuchni jest szerokie, ale te zielone pędy są gwiazdą wiosennych zup kremów. Dobrze komponują się tych daniach z przyprawami: koperkiem, szczypiorkiem, bazylią, oregano, tymiankiem, a nawet miętą. Łączą się też z cebulą, porem, marchwią, ziemniakami i innymi warzywami. Wypróbuj smacznej zupy ze szparagów, która pobudzi jelita do pracy i usunie nadmiar wody z organizmu.

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki niesolonego masła,
  • 6 szklanek bulionu warzywnego,
  • sok z pół cytryny,
  • sól i pieprz,
  • przyprawy do dekoracji, np. tymianek, bazylia, pietruszka,
  • garść startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle duś posiekaną cebulę i czosnek przez kilka minut.
  2. Umyj szparagi, obierz i odetnij twarde końcówki. Pokrój je na fragmenty.
  3. Do garnka z cebulą dodaj szparagi i bulion (tak, by tylko przykryć szparagi). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą bardzo miękkie.
  4. Zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól do smaku oraz parmezan.
  5. Przelej zupę do miseczek i udekoruj przyprawami.
szparagi na płaski brzuch przepis
Szparagi na płaski brzuch możesz jeść w formie zup, fot. Getty Images, wmaster890

Jeśli zupa ci nie w smak, sprawdź więcej smacznych przepisów fit ze szparagami.

Źródła:

Redondo-Cuenca A et al., Nutritional composition of green asparagus (Asparagus officinalis L.), edible part and by-products, and assessment of their effect on the growth of human gut-associated bacteria. Food Res Int. 2023 Jan;163:112284. doi: 10.1016/j.foodres.2022.112284,

Rajakaruna S et al., Human gut microbiota-fermented asparagus powder protects human epithelial cells from injury and inflammation. Food Funct. 2025 Feb 3;16(3):1060-1071. doi: 10.1039/d4fo03504f,

Winichayakul S et al., Analysis of the asparagus (Asparagus officinalis) asparagine synthetase gene promoter identifies evolutionarily conserved cis-regulatory elements that mediate Suc-repression. Funct Plant Biol. 2004 Feb;31(1):63-72. doi: 10.1071/FP03179.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama