Co jeść w czasie gorączki? Te produkty pozwolą ci zwalczyć chorobę i wzmocnią organizm
Podczas gorączki powinnaś jeść produkty bogate w płyny i elektrolity. Dobrze uwzględniać w diecie różne przyprawy przeciwzapalne: czosnek, imbir, kurkumę. W czasie gorączki spożywane posiłki muszą być szczególnie odżywcze, by dodawać energii do walki z infekcją. Dobrymi przykładami posiłków na czas gorączki są zupy, dania jednogarnkowe i koktajle.

W czasie gorączki możesz cierpieć na brak apetytu, ale mimo wszystko warto zjadać odżywcze produkty i lekkie posiłki. Sprawdź, co najlepiej jeść (i czego nie jeść), jeśli masz gorączkę.
Spis treści:
- Jak to, co jesz, pomaga przy gorączce?
- Co jeść w czasie gorączki?
- Ile jeść podczas gorączki?
- Przykłady dobrych posiłków w czasie gorączki
- Czego nie jeść przy gorączce?
Jak to, co jesz, pomaga przy gorączce?
Gorączka i podwyższona temperatura, to najczęściej objawy infekcji. Jeśli gorączka nie jest bardzo wysoka, nie trzeba jej zbijać, bo wspiera ona walkę organizmu. Gorączka może mieć korzystne działanie, gdyż hamuje rozwój drobnoustrojów, a także wzmaga wytwarzanie przeciwciał zwalczających chorobę. Organizmy wyczerpane, wyniszczone, z upośledzonymi mechanizmami odpornościowymi nie są w stanie reagować gorączką.
Długotrwała wysoka temperatura ma niekorzystny wpływ na organizm, bowiem hamuje łaknienie, a poprzez zwiększoną przemianę materii prowadzi do katabolizmu tkanek ustrojowych i wyniszczenia. Gorączka powoduje wzmożoną pracę serca, niekorzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. U osób z wadami układu oddechowego lub defektami jego czynności może prowadzić do niewydolności oddechowej.
Warto wiedzieć, co najlepiej jeść, by wzmacniać organizm w czasie gorączki:
- jedzenie powinno nawadniać, przy gorączce traci się dużo płynów,
- jedzenie powinno zawierać przeciwzapalne składniki na przeziębienie,
- jedzenie musi dostarczać elektrolitów: potasu, sodu, wapnia, magnezu,
- jedzenie powinno dostarczać wystarczająco białka pomagającego walczyć z infekcją,
- jedzenie powinno być odżywcze i kaloryczne, by zapewnić organizmowi energię do walki z infekcją.
Co jeść w czasie gorączki?
Wiele osób w trakcie gorączki traci całkiem apetyt. Nie można poddawać się temu stanowi i ważne jest, by zjadać chociaż kilka lekkich posiłków dziennie.
Płyny i napoje - co pić w czasie gorączki?
Pocenie się i podwyższona temperatura ciała sprzyjają utracie płynów z organizmu. Gorączka to więc przede wszystkim ryzyko odwodnienia. Staraj się pić:
- dużo wody,
- lekkie napary,
- herbaty,
- naturalne kakao,
- mleko,
- domowy kompot,
- kefir,
- świeże soki.
Ważne jest, by pochłaniać w tym czasie dużo płynów. Płyny możesz dostarczać do organizmu też z jedzeniem. Szczególnie zalecane są:
- wszystkie domowe zupy,
- koktajle warzywno-owocowe,
- świeże warzywa i owoce.

fot. Rosół na gorączkę/Adobe Stock, New Africa
Przeciwzapalne składniki diety w czasie gorączki
Jedzenie może dostarczać też konkretnych składników przeciwzapalnych, które wspierają walkę z toczącą się infekcją. Naturalne sposoby na przeziębienie zachęcają przede wszystkim do włączania do jadłospisu:
- czosnku - naturalnego antybiotyku,
- imbiru dobrego na infekcje,
- kurkumy, która działa przeciwzapalnie (np. w postaci złotego mleka),
- świeżych ziół i przypraw,
- naturalnych soków z aronii, dzikiej róży lub wiśni (bogactwo antyoksydantów),
- tranu ograniczającego stan zapalny,
- oleju z wiesiołka bogatego w cząstki anyzapalne,
- wszystkich składników naturalnie rozrzedzających krew,
- świeżych warzyw i owoców.

fot. Przeciwzapalne przyprawy i składniki diety na gorączkę/ Adobe Stock, jchizhe
Produkty białkowe w trakcie gorączki
W czasie gorączki organizm zużywa więcej białek, niż gdy nie jesteś chora. Proteiny są bardzo ważne w diecie zawsze, gdy twój organizm jest lekko osłabiony. Do dobrych źródeł białka należą:
- ryby,
- owoce morza,
- chude mięso i wędliny,
- twaróg,
- nabiał: mleko, kefir, maślanka, jogurty, jogurt grecki,
- rośliny strączkowe: fasola, soczewica, groch, groszek, ciecierzyca,
- jajka,
- orzechy i masła orzechowe.
Nabiał i mleko przy gorączce?
Na powyższej liście polecanych w gorączce produktów białkowych znajduje się nabiał. W sieci krążą mity o tym, że mleko i nabiał powodują „nadprodukcję śluzu” w organizmie i niby pogarszają w ten sposób objawy przeziębienia. Nie jest to prawda, a te informacje zostały dawno obalone przez naukowców. Nabiał i mleko możesz bezpieczne jeść przy gorączce.
Czy można jeść banany podczas gorączki?
Z jakiegoś powodu wiele osób zastanawia się, czy można jeść banany w czasie gorączki. Zdecydowanie tak! Banany dostarczają stosunkowo sporo kalorii (to pożądane przy gorączce), są odżywcze i uzupełniają rezerwy potasu w organizmie. Jedz banany śmiało na surowo, dodawaj je do owsianek i koktajli.
Jajka przy gorączce
Przy gorączce można jeść bezpiecznie jajka i wszystkie produkty z jajami w składzie. Są one bardzo polecane, bo żółtko ma dużo witamin i odżywia, a jaja są też bogatym źródłem białka. W czasie gorączki warto jeść więc:
- omlety,
- jajecznicę,
- jajka na miękko i twardo,
- szakszukę.
Ile jeść podczas gorączki?
Nawet jeśli nie chce ci się jeść w trakcie gorączki, spróbuj jeść minimum 4 niewielkie posiłki dziennie. Możesz podzielić jedzenie na 6 posiłków, jeśli nie możesz zjeść na raz za dużo. Oprócz tego przez cały dzień nawadniaj się, pijąc wodę i inne płyny.

fot. Posiłek przy gorączce/Adobe Stock, DimaBerlin
Przykłady dobrych posiłków w czasie gorączki
Zupy w trakcie gorączki
Zupy to doskonałe posiłki w trakcie gorączki. Przoduje tu oczywiście rosół, ale w czasie gorączki można jeść też inne zupy:
- pomidorowa,
- krupnik,
- ogórkowa,
- grochowa,
- jarzynowa,
- kalafiorowa,
- wszystkie zupy krem.
Dania jednogarnkowe w trakcie gorączki
Podczas gorączki sprawdzają się tez wszystkie dania jednogarnkowe. Dodaj do nich garść roślin strączkowych, by uzupełnić posiłek w białko.
Koktajle w trakcie gorączki
Jeśli nie chce ci się jeść w czasie gorączki, możesz pić odżywcze koktajle. Najlepiej rób je na bazie probiotycznych jogurtów i kefirów, które wspierają jelita w tym intensywnym czasie. Przetestuj odżywcze przepisy na:
- koktajl białkowy,
- koktajl z awokado,
- zielone smoothies,
- jogurty pitne z dobrym składem,
- smoothie z jarmużem.
Czego nie jeść przy gorączce?
Równie ważne jak to, co jeść przy gorączce jest to, czego nie jeść w tym czasie. Jest wiele produktów, które nie są zdrowe i zakłócają pracę organizmu. Zdecydowanie nie wspierają więc walki z infekcją. Należą do nich:
- alkohol (w każdej ilości),
- gazowane napoje,
- przetworzone czerwone mięso,
- słone przekąski (chipsy, panierowane orzeszki, paluszki),
- kawa.
Jeśli w czasie gorączki wystąpiła dodatkowo biegunka, stosuj dietę przy biegunkach. Być może będziesz musiała wyeliminować część polecanych zazwyczaj przy gorączce produktów.
Berger MM. Nutrition and Micronutrient Therapy in Critical Illness Should Be Individualized. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2020 Nov;44(8):1380-1387. doi: 10.1002/jpen.2002. Epub 2020 Sep 17. PMID: 32829498.
Borlinghaus J, Albrecht F, Gruhlke MC, Nwachukwu ID, Slusarenko AJ. Allicin: chemistry and biological properties. Molecules. 2014 Aug 19;19(8):12591-618. doi: 10.3390/molecules190812591. PMID: 25153873; PMCID: PMC6271412.
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
Czytaj także:
COVID-19 bez gorączki. Co trzeba wiedzieć o gorączce i koronawirusie?
7 produktów spożywczych wzmacniających odporność. Włącz je do diety i zapomnij o koronawirusie
Dieta na jesień, jak wzmocnić odporność? Zadbaj o rozgrzewanie i nawodnienie!