Pandemia COVID-19 spowodowała, że problemy z układem oddechowym, stały się ważnym obszarem działania specjalistów. Metody ochrony przed powikłaniami po infekcjach dróg oddechowych są stale poszukiwane. Ciekawego odkrycia dokonali w związku z tym eksperci pod kierunkiem Suzany Almoosawi z Imperial College London.
Witaminy, które chronią przed chorobami dróg oddechowych - nowe badanie
Naukowcy na łamach czasopisma medycznego BMJ Nutrition Prevention & Health dowiedli, że osoby, które zgłaszały wyższe niż pozostali spożycie witaminy A i E zarówno z diety, jak i suplementów, a także wysokie spożycie witaminy D pochodzącej tylko z suplementów, miały znacznie rzadziej przeziębienia, przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP), zapalenie płuc i astmę. Wcześniejsze badania dowodziły, że witaminy A, E i D zapobiegają dusznościom oraz chorobom układu oddechowego. Badacze przeanalizowali dane dotyczące 6 tys. osób dorosłych pochodzące z 8 lat.
Najlepszym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego jest, zdaniem naukowców, dostarczanie odpowiedniej ilości witamin z pożywieniem (albo - jeśli to konieczne - w postaci suplementów diety).
Źródła witaminy A w diecie
Witamina A pełni ważną rolę w organizmie. Najbardziej znana jest z korzystnego wpływu na widzenie. Jednak witamina A wspomaga również działanie tkanki nabłonkowej skóry i błon śluzowych - bierze udział w produkcji śluzu chroniącego tkankę nabłonkową, która wyściela m.in. gardło, przełyk i jamę ustną. Dzięki tej właściwości zapobiega infekcjom.
Najlepsze źródła witaminy A w diecie to:
- wątroba wieprzowa i kurza,
- śmietana,
- tłusty ser,
- żółtko jaja,
- marchew,
- groszek,
- dynia,
- ciemne, liściaste warzywa.
Źródła witaminy E w diecie
Witamina E pełni rolę przeciwutleniacza, co oznacza, że chroni przed działaniem wolnych rodników i uszkodzeniami komórek. Niedobór tej witaminy jest związany z wieloma stanami chorobowymi.
Najlepsze źródła witaminy E w diecie to:
- oleje roślinne: szczególnie słonecznikowy,
- kiełki, zarodki pszenicy,
- gruboziarniste produkty zbożowe,
- warzywa liściaste, jak sałata, szpinak,
- żółtka jaj,
- masło,
- pełne mleko.
Ilość witaminy E w produktach spożywczych maleje pod wpływem tlenu oraz promieniowana UV, dlatego długie przechowywanie nie służy utrzymaniu jej w produkcie.
Źródła witaminy D w diecie
O ile witaminy A i E mogą być łatwo dostarczone z pożywieniem, o tyle trudniej zapewnić potrzebną dawkę witaminy D organizmowi wyłącznie za pomocą diety.
Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Głównie w ten sposób (w 80%) zaspokajamy zapotrzebowanie organizmu w miesiącach słonecznych. W okresie od września do kwietnia lekarze zalecają wszystkim suplementację witaminą D. Należy dodać, że aktualne badania pokazują, że nawet ponad 90% populacji cierpi na niedobór "słonecznej witaminy".
Najlepsze źródła witaminy D w diecie to:
- tran,
- ryby: węgorz, śledź, łosoś,
- jaja.
Witamina D najlepiej wchłania się z przewodu pokarmowego przyjmowana wraz z tłustym jedzeniem.
Źródła: S. Almoosawi, L.Palla, Association between vitamin intake and respiratory complaints in adults from the UK National Diet and Nutrition Survey years 1–8, BMJ Nutrition Prevention & Health, nutrition.bmj.com/content/early/2020/10/05/bmjnph-2020-000150,
H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienia zdrowego i chorego człowieka, PZWL wydawnictwo Lekarskie.
Więcej na temat infekcji i odporności:
Duszność a koronawirus – co oznacza ten objaw i co robić, gdy się pojawi?
Co jest najlepsze na odporność (udowodnione przykłady)
Zagrożenie wirusem? Jak poprawić odporność - 12 sposobów
Co na przeziębienie? Najlepsze sposoby
Koronawirus czy przeziębienie - jak odróżnić?
Profilaktyka przed przeziębieniem - domowe, naturalne sposoby
Imbir na przeziębienie – jak stosować, właściwości lecznicze, przepisy
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!