Wiele słyszymy o nietolerancji glutenu czy nietolerancji laktozy, a znacznie rzadziej o nietolerancji histaminy. O niej jednak mówić się powinno, ponieważ według statystyk ma ją 1 na 100 osób. Aż 80% to osoby w średnim wieku, jak przeczytamy na łamach naukowego pisma „American Journal of Clinical Nutrition”.
Histamina – czym jest i jakie ma funkcje w organizmie
Histamina jest hormonem wydzielanym przez organizm podczas reakcji alergicznej. Pełni funkcję przekaźnika sygnałów nerwowych oraz pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego. Histamina produkowana jest w wielu miejscach w organizmie, największe stężenia występują w płucach, skórze, śluzówce nosa i żołądka.
Jednocześnie w dużych ilościach występuje w niektórych produktach spożywczych i napojach. Niektórzy z nas nie mogą sobie poradzić z nadmiarem histaminy, co skutkuje niepożądaną reakcją organizmu.
Histamina w jedzeniu i napojach
Produktów bogatych w histaminę jest wiele. W podwyższonych ilościach występuje w:
- żywności i napojach powstających przez fermentację (jak sery, wino, piwo, kiszona kapusta, zasiadłe mleko),
- niektórych rybach (szczególnie w wędzonych) i skorupiakach,
- czekoladzie,
- niektórych warzywach (np. szpinaku, pomidorach, awokado, bakłażanie),
- owocach cytrusowych,
- suszonych owocach,
- orzechach,
- produktach zawierających ocet (np. ogórki, ketchup, majonez).
Histamina – przyczyny nietolerancji
Histamina w ludzkim organizmie jest rozkładana przez enzym zwany oksydazą diaminową (DAO) oraz enzym określany skrótem HNMT. Do nietolerancji histaminy dochodzi, kiedy aktywność enzymów jest ograniczona, a histamina jest tylko częściowo metabolizowana. Zjedzenie produktów bogatych w tę substancję może wtedy spowodować reakcję podobną do alergii.
Cały mechanizm nie jest dobrze poznany. Nie wiadomo, czemu histamina dostaje się do krwi bez kontaktu z enzymami, które powinny ją rozkładać. Podejrzewa się, że np. palenie papierosów (również bierne) sprzyja nietolerancji histaminy. Ale nie tylko.
Naukowcy wśród czynników, które mogą uwrażliwiać na histaminę, wymieniają:
- niektóre leki (np. kwas acetylosalicylowy, naproksen, diklofenak, niektóre antybiotyki, diuretyki, antydepresanty, leki na serce),
- choroby jelit, które mogą zaburzać rozkład histaminy,
- niedobory witaminy C, B6, miedzi i cynku,
- choroby wątroby,
- alkohol,
- silny długotrwały stres.
Nietolerancja histaminy – objawy
Problem nietolerancji histaminy często ujawnia się u osób w średnim wieku. Dlatego warto zawsze być czujnym. Nawet jeśli nigdy wcześniej nie mieliśmy objawów alergii.
Przy nietolerancji histaminy mogą pojawić się objawy typowe dla alergii pokarmowych:
- wysypka, pokrzywka, swędzenie skóry,
- rzadka wydzielina z nosa, ból gardła, astma,
- wzdęcia, biegunki, zaparcia, mdłości, wymioty, ból brzucha,
- wysokie ciśnienie lub niskie ciśnienie krwi, zaburzenia rytmu serca, przyspieszona praca serca,
- bóle głowy, nerwowość, stany depresyjne, zaburzenia snu,
- zatrzymanie wody w organizmie, opuchlizna,
- nieregularne cykle miesiączkowe,
- nadmierna potliwość.
Nietolerancja histaminy – leczenie
Leczenie nietolerancji histaminy polega na zastosowaniu diety eliminacyjnej. Systematycznie wykreślane są z jadłospisu produkty, które mogą wywoływać reakcję uczuleniową.
Wskazówka dla osób, które podejrzewają u siebie nietolerancję histaminy jest taka, aby wybierały produkty świeże i jak najmniej przetworzone, z wykluczeniem tych, które mają wysokie stężenie histaminy. Nie powinny szkodzić np. nieprzetworzone mięso, mleka roślinne, świeże ryby, warzywa i owoce, zioła.
Więcej o alergiach pokarmowych:
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!