Objawy i skutki niedoboru cynku
Niedobór cynku jest groźny nie tylko w czasie ciąży – dowiedz się, jakie mogą być skutki niedoboru cynku i objawy, że w organizmie występuje deficyt tego pierwiastka. Zobacz także, jakie produkty są bogatym źródłem cynku!


fot. Fotolia
Po co nam cynk?
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla każdej komórki naszego organizmu. Wpływa on m.in. na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Oddziałuje też na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz na płodność i rozmnażanie. Odgrywa ważną rolę w tworzeniu spermy i ma wpływ na jej żywotność. Cynk odpowiada również za dobry stan kości i jest niezbędny do prawidłowego wzrostu. Przyczynia się także do utrzymania prawidłowego wzroku.
Jest konieczny do właściwego funkcjonowania niektórych hormonów, np. insuliny. Ponadto należy do antyoksydantów (unieszkodliwia wolne rodniki).
Niedobór cynku – komu grozi?
Na niedobór cynku w organizmie najbardziej narażone są osoby aktywne fizycznie, wegetarianie, ludzie starsi, jak również diabetycy, pacjenci z niewydolnością nerek i wątroby. Niedobór cynku zdarza się także stosunkowo często u mężczyzn w okresie reprodukcji. Zapotrzebowanie na ten mikroelement wzrasta również w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Do objawów niedoboru cynku należą m.in.:
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- zapalenia skórne.
O zbyt małej ilości tego mikroelementu w organizmie świadczy również obniżona odporność. Osoby z deficytami cynku znacznie dłużej walczą z infekcjami i znacznie łatwiej na nie zapadają.
Zobacz także: Dlaczego włosy potrzebują cynku?
Konsekwencjami braku cynku są też trudności w gojeniu się ran, spowolniony wzrost, opóźnienie w dojrzewaniu płciowym, a nawet niepłodność. Niedostatek tego mikroelementu przyczynia się również do zaburzeń w adaptacji do ciemności, a u osób starszych – do choroby oczu, zwanej zwyrodnieniem plamki żółtej. Niedobór cynku może też prowadzić do zaburzeń smaku i węchu, ograniczenia sprawności ruchowej, a także do stanów depresyjnych.
Niedobór cynku w ciąży spowodować może wystąpienie wad wrodzonych dziecka i niską wagę urodzeniową, poronienie oraz problemy związane z zachowaniem dziecka długo po jego narodzinach.
Gdzie szukać cynku?
Źródłem cynku w diecie są:
- owoce morza (najwięcej tego pierwiastka znajduje się w ostrygach),
- pestki dyni i słonecznika,
- migdały,
- płatki owsiane,
- ryby,
- mięso wołowe i wieprzowe,
- wątroba,
- salami,
- tłusty ser typu ementaler i brie,
- jajka,
- biała fasola,
- kasza gryczana,
- czekolada.
Przyswajalność cynku wynosi 20%-40% i większa jest z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Wchłanianie tego mikroelementu zmniejsza nadmierne spożywanie produktów, które zawierają duże ilości kwasu foliowego, żelaza, miedzi lub wapnia. Przyswajanie cynku zwiększa natomiast obecność witaminy A i E.
Najlepiej wchłaniany jest cynk pod postacią chelatu. Nie wchodzi on w interakcje z innymi pokarmami i farmaceutykami.
Źródło: Materiały prasowe Fast Cut Group / Cynek+SR
Zobacz także: Sposoby na piękne włosy